Bu soru bana defalarca soruldu. Başlangıçta verdiğim yanıtlar daha klasikti. Önce kesin kararlı olmak; ders çalışacak bir mekan hazırlamak;  sonra program oluşturmak ve bu programa mümkün olduğunca uymak gibi…
Klasikler değerlidir ve bu klasik kurallar tabii ki her zaman geçerli. Ama zaman içerisinde gördüğüm başarı ve hata örnekleri, bana daha detaylı yanıtlar verebilme şansı sundu.
Önerilerimi forum bölümünde sizlerle paylaştım. 

SINAV ÖNCESİ BESLENME NOTLARI ;

Sağlıklı bir yaşamın temeli yeterli ve dengeli beslenmeden geçer. Beslenme bireysel emeklilik gibidir; yaptığınız her birikim geleceğinize yansıyacaktır.  Ancak sınav gibi önemli durumlar, beslenme konusunda daha çok dikkat etmemizi gerektirebilir.

Yapılan bilimsel çalışmalar, algılamayı arttıran ve hafızayı güçlendiren bazı besinlerin olduğunu ortaya koyar. Bunlar ; avokado, havuç, ısırgan otu, yaban mersini, limon, balık, etler, yağlı tohumlar (fındık, yerfıstığı, badem ve ceviz), yumurta, süt, yoğurt, kepekli tahıllar ve pekmez gibidir.  Fakat bu yiyecekleri de gerektiğinden fazla tüketmenin zarar vereceğini unutmayınız. Çünkü mucizevi bir besin yoktur.

Beslenmenin, insan hafızası, zekası ve konsantrasyonu üzerine etkisi büyüktür. Bu yüzden amacınız asla “karın doyurmak” olmamalıdır.

  • Besin çeşitliliğine önem vermeli, tek tip beslenmekten kaçınmalısınız.
  • Düzenli olarak kahvaltı yapma alışkanlığı edinmeli ve asla öğün atlamamalısınız. 3 saati geçen açlıkta kan şekeri düşer, metabolizma yavaşlar ve algılama gücü azalır. Bu nedenle ara öğün yapmaya özen göstermelisiniz.
  • Haftada 1-2 defa balık, günde 2-3 adet tüm ceviz, 5-6 tane fındık, veya 1 yemek kaşığı keten tohumu sağlıklı bir kalbinizin ve iyi bir hafızanızın olmasını sağlar.
  • Öğünlerinizde, özellikle ders çalışma saatleri öncesinde, hafif şeyler yemeli ve sıkça beslenmelisiniz. Kızartmalar, kavurmalar, fazla yağlı, şekerli, tuzlu yiyecekler rehavet basmasına neden olacağından çalışma veriminizin düşmesine neden olabilir.
  • Uykunuzu açmak için kahve yerine, kahve kadar kafein içeren yeşil çayı tercih edebilir, İyi bir uyku içinse vücudunuzu dinlendiren ve rahatlatan papatya, ıhlamur veya melisa çayını yatmadan 30 dk önce içebilirsiniz. Hazımsızlık gibi mide sıkıntıları yaşıyorsanız ve sürekli oturarak ders çalışmaktan vücudunuzu ödemli, şiş hissediyorsanız yemek sonraları 1 fincan rezene çayı içebilirsiniz.
  • Yeteri kadar su tüketmelisiniz. Günlük 10-12 su bardağı kadar.
  • Dışarıda ve açıkta satılan besinleri sindirim rahatsızlıkları ve zehirlenmeye yol açmaması adına özellikle sınav öncesi günlerde tercih etmemelisiniz.

SINAVA BİR GÜN KALA ;

Güne erken bir saatte iyi bir kahvaltıyla başlamalısınız. Peynir, yumurta, 1-2 tatlı kaşığı bal-pekmez, 5-6 adet zeytin, 3-5 adet fındık, 1-2 adet ceviz, tam tahıllı ekmek, bol yeşillik veya 1 porsiyon meyve veya 1 su bardağı taze sıkılmış meyve suyu olabilir. Sabah uyandığımda hemen kahvaltı yapamıyorum diyorsanız, birkaç kuru meyve, kuruyemiş ile güne başlayabilir, bir saat kadar kahvaltınızı geciktirebilirsiniz.

Sonrasında temiz hava da bir yürüyüş yapın, arkasından eve geldiğinizde meyve yiyebilirsiniz. Asla ders notlarına tekrar bakıp ders çalışmayın, hafif bir müzikle dinlenin.

Öğle yemeğinde etli veya etsiz bir sebze yemeği, yoğurt, salata, ve tabii birkaç dilim ekmek; öğleden sonra ise sevdiğiniz bir tatlı, özellikle sütlü bir tatlı tercih edebilirsiniz. Sonrasında ruhunuzu dinlendirecek aktiviteler yapın, arkadaşlarınızla, sevdiklerinizle görüşün, keyifli zamanlar geçirin ve sınavı düşünmeyin.

Öğleden sonra aktivite olarak balık tutmayı tercih edebilir ve kendi tuttuğunuz kocaman balığı ızgara olarak yiyebilirsiniz. Çok daha büyük bir balığı kaçırmış ve tutamamışsanız veya bulunduğunuz yerde balık tutma imkanınız yoksa siz en iyisi iyi bir balık restoranına gidin. Ya da et, tavuk, hindi de tercih edebilirsiniz. Izgara, fırında pişirilmiş veya buğulama olmasına özen gösterin. Son olarak yatmadan 2 saat önce bir bardak süt ve bir meyve, sabaha iyi bir kan şekeriyle uyanmanızı sağlayacaktır.

SINAV GÜNÜ;

Kahvaltınızı muhakkak evde yapın; dışarıda poğaça, simit veya tostla geçiştirmeyin. Çay, kahve, kola gibi diüretik içecekler yerine meyve suyu tercih edebilirsiniz. Alışık olmadığınız bir besini ‘Hafızayı açarmış evladım ye.’ sözlerine aldanarak sakın denemeyin, midenizi bozabilirsiniz. Şekerli, fazla yağlı ve tuzlu yiyecekleri tüketmeyiniz. Kan şekerinde dengesizlik yaratmaması için sınav öncesi saf şeker içeren herhangi bir besin de tüketmeyiniz. (Örneğin çikolata, okunmuş akide şekeri gibi.)

SINAVA GİRERKEN YANINIZA ALMAYI UNUTMAYINIZ;

Su, kuru meyve (incir, kayısı, üzüm…), mendil, 2 adet kalem, silgi, kalemtraş, sınav giriş belgeniz, kimlik belgeniz ve 1 adet saat.

Sağlıklı ve mutlu kalın, gülümseyin, başarılar…

Beslenme ve Diyet Uzmanı
Kudret ALÇİÇEK