Notice: Use of undefined constant JMF_THEMER_MODE - assumed 'JMF_THEMER_MODE' in /home/tusdapatoloji/public_html/plugins/system/djjquerymonster/djjquerymonster.php on line 187
ÜRİNER AKIM TIKANIKLIĞI
Yazdır
Kategori: Ders Notları
Gösterim: 20637

BÖBREK TAŞLARI :
 %80 olguda tek taraflıdır. Renal pelvis, kaliks ve mesanede sık yerleşirler. Genellikle çok sayıda taş vardır. 2-3 cm çapında düzgün veya girintili - çıkıntılı  olabilir. Bazen geyik boynuzu şeklinde taşlar oluşur. Bunlar daha çok magnezyum amonyum fosfat yapısındadır.

En sık kalsiyum okzalat taşları görülür (%75). Hiperkalsüri sonucu görülür. Magnezyum amonium fosfat taşları genellikle üriner enfeksiyona bağlı olarak idrarın alkalileşmesi sonucu oluşur. Proteus vulgaris ve stafilokok enfeksiyonlarında sıktır. A vitamini yetmezliğinde toplayıcı sistemde oluşan metaplazi sonucu dökülen skuamlar nidus oluşturur.

Gut ve lösemi gibi hücre yıkımının fazla olduğu durumlarda ürik asid taşları oluşabilir. Olguların yarısında ise asidik idrar (pH 5.5 ? ) ile taş oluşabilir. Sistin taşları sistin gibi a.a.lerin renal transportunda genetik defekt ile oluşur. 

HİDRONEFROZ
Parankim atrofisi ile birlikte renal pelvis ve kalikslerin dilatasyonudur. İdrar akımında tıkanıklık sonucu oluşur.
Nedenleri:
A.    Konjenital: Uretra atrezisi, üreter – üretrada valv oluşumu, üreteri baskılayan aberran renal arter, renal pitoz ve torsiyon, üreter kıvrılması 
B.    Edinsel 
1.    Taş, nekrotik papilla, kan pıhtısı
2.    Tümörler : Benign prostat hipertrofisi prostat ca, mesane tm (papillom, karsinom ) çevrede malign hst (retroperitoneal lenfoma, serviks ve uterus ca)
3.    İnflamasyon: Prostatit, üreterit, üretrit, retroperitoneal fibrozis
4.    Nörojenik : Spinal kord hasarı ve mesane paralizisi
5.    Normal gebelik : Hafif ve geçici
6.    Uterin prolaps ve sistosel

Tıkanıklık üreter veya daha yukarda ise unilateral; daha aşağıda ise bilateral hidronefroz gelişir. Bilateral hidronefroz böbrek yetmezliği ve üremi yapar. Tek taraflı ise morfolojik bulgular tam olarak izlenir. Organ 20 cm çapın üzerinde genişlemiş pelvikalikseal sistemden oluşabilir. Renal parankim sıkıştırılmış ve atrofiktir. Tıkanıklık ani ve tam ise glomerül filtrasyonu erkenden bozulur ve dilatasyon belirgin olmasada böbrek fonksiyonu bozulur. Tıkanıklığın düzeyine göre tek-iki taraflı  hidroureter  gelişir. Erken dönemde glomerüller korunmuş; tübüler dilatasyon, atrofi ve fibrozis oluşmuştur. İlerde tüm böbrek ince fibröz kabuktan oluşan bir keseye dönüşebilir. Ani ve tam tıkanıklıklarda renal papillada koagulatif nekroz olur. Genellikle enfeksiyon eklendiğinden inflamatuar hücreler belirgindir.